Няма спор, че природата на е уникална. На това малко парче

...
Няма спор, че природата на е уникална. На това малко парче
Коментари Харесай

Любопитни факти за Рила, най-високата планина в България

Няма спор, че природата на е неповторима. На това малко парче земя са събрани толкоз доста естествени хубости и забележителности, че човек не знае от къде да стартира, с цел да ги покори всички. Въпреки дребната на територия, природата е доста великодушна към нашите земи и тук има всичко – планини, водопади, езера, низини, равнини, котловини, паркове и още доста други места, на които може да се разноските.

Едно от местата, които не трябва да пропускате е Рила планина и всички неща, които тя може да предложи, а те по никакъв начин не са малко. За това стягайте раницата, обувайте туристическите обувки, вадете картата и започвайте да отбелязвате маршрутите един по един, повярвайте ми няма да съжалявате ни най – малко.

Рила е най – високата планина у нас и несъмнено е една от най – красивите. В нея с изключение на, че се намира връх Мусала, който е най – висок за България и Балканския полуостров (2925,40 метра), тк още може да посетите Седемте рилски езера, Рилския манастир, Мусаленските езера, Боровец и още доста други красиви места, които природата на Рила предлага.

Ето и някои любопитни обстоятелства за планината, които може би не знаете:

1. Рила е най – високата планина в България и на Балканския полуостров, а в Европа се подрежда на шесто място.

2. В Рила планина има голям брой езера и минерални извори.

3.Средната надморска височина на Рила е 1487 метра.

4.От Рила планина извират реките Искър, Места и Марица.

5.Най – високо разположеният язовир в България се намира в Рила. Това е язовир „ Калин “, който е ситуиран на 2394 метра надморска височина.

6.Има интервал от време, когато връх Мусала се е наричал Сталин.

7.Мусала е шестият по височина връх в Европа.

8. На територията на Рила се намира Национален парк Рила.

9.Рилският манастир е най – огромният манастир в България.

10.Първото име на Рила планина е било „ Доункас “ и е било обещано на планината от траките.

11.Най – високото езеро, което се намира в Рила е Леденото езеро, което е ситуирано на 2709 метра надморска височина.

12. На връх Мусала се намира най – високата метеорологична станция в цяла Източна Европа. Тя е издигната през 1932 година

13. Около 254 дни в годината на Мусала има сняг.

14.Най – високо разположената хижа в България е в Рила. Това е хижата „ Иван Вазов “, която е на 2300 метра надморска височина. Тя е и една от най – високо разположените хижи в цяла Европа. Маршрутът за нея минава през Седемте рилски езера.

Рила е в действителност една величествена планина, която ще ви плени без значение, кой маршрут изберете да покорите. Всеки един от тях е хубав, изящен и ще ви покаже една страна на Рила, която си заслужава да се види.

През всеки сезон Рила е прелестна, зависи какво желаете да видите. Все отново не забравяйте, че зимата си би трябвало малко по – сериозна подготовка и екипировка.

В Рила има голям брой пътеки, по – леки, по – сложни, като цяло има за всеки по нещо от „ кашкавалени туристи “ до буйни планинари.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР